v

вторник, януари 27, 2009

USB Print Server за принтери Hewlett-Packard

Даден принтер, притежаващ RJ45 интерфейс за връзка към Ethernet мрежа и USB порт за връзка към компютър, трябва да се свърже към две отделни локални мрежи. Първоначалната идея достига реализация чрез използването на USB Print Server, който да има връзка към втората ЛАН, да приема заявки от нея и да ги пуска през USB порта на принтера.

Намирането на подходящ USB Print Server изглежда обречено след като представители на два от оторизираните вносители на съответната марка принтери твърдят, че това е възможно единствено с Print сърверите на съответния производител, които скромно достигат цени над 400 евро. Тези сървери ги няма на склад. Доставката им ще отнеме един месец и е само с поръчка. И като за капак - никой не може да гарантира, че ще сработят.

Обмисляйки други варианти, за заобикаляне на проблема с двете мрежи, аз все пак решавам да пробвам най-евтиния възможен принт сървер на roline.

Всеки, за себе си, може да прецени колко приемлив е резултатът:
  • печатът работи (цветно, черно-бяло, двустранно)
  • принт сърверът забива след (инцидентен) опит за смяна на паролата му с такава на кирилица. Забиването му не компрометира работата на принтера и той разпечатва заявки изпратени през LAN порта му.
  • обслужването на заявки за печат с големина над 30Мб става доста бавно, което ме навежда на мисълта, че буферът на принт сървера е твърде малък и определено спъва и ограничава производителността на принтерите със стотици мегабайти памет.
  • при целенасочена проба за печат на голям брой страници от две работни станции, втората по време, след около 30сек. изкарва предупреждение, защото не може да започне предаване на данните си, заради това, че принт сърверът е зает с обслужването на първата заявка. След приключване на работата на първата станция, без човешка интервенция, втората станция започва печат.
Ето и няколко screenshot-а:




---

Като за финал възникват няколко въпроса. Кога ще мога да разчитам на честност и компетентност у търговските представители по фирмите, които не ме познават и не са ми лични приятели? Кога ще има такива, които да ми предлагат решения, а не просто "сирене на килограм". Кога ще ми казват - това работи, защото сме го тествали, а това - не знам, защото не сме. Кога търговския представител ще чете резюмета и ще си прави труда да ги запомни и разбира. Кога консултантите в Германос и Джеф ще си заслужат името на длъжността и ще разбират от мобилни апарати повече от мен? Какво му има на този сегмент? Дневния му стокооборот е малък ли? Носи малко печалба ли? Или просто търсенето е огромно. До кога един продукт като HP Jetdirect 175x Print Server ще струва 129 долара извън България, а тук някой си Генчо от фирмата Х ще ми го предлага за 200 евро?


публикувано от Росен Антонов @ 14:59   2 коментара

2 коментара:

В четвъртък, май 21, 2009 1:14:00 пр.об. , Blogger Една доволна жена каза...

Ех, Роска, Роска! Нали знаеш и цената на транпорта и си чувал за % печалба!

 
В четвъртък, май 21, 2009 4:10:00 сл.об. , Blogger Росен Антонов каза...

Дам, тия неща ги доставят с DHL. Понеже цените на DHL са бая скъпи, те пускат бавна поръчка - едномесечна. Ма тя пак е скъпа. И понеже все пак за един брой даден артикул трябва да изкарат видима печалба, те си слагат 25-40% :)

Пък баща ми не е банкер, и аз за това си го поръчвам през Интернет :P

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница