v

неделя, септември 21, 2008

SMPlayer

- Изтеглих си един филм, но не му тръгва звука? Какво да правя?

- И аз, ама при мен не тръгва картината?

Дам... Звучи познато. Преди няколко години всеки се бореше с този проблем. Инсталираше кодеци до полуда... След това се появи AVIcodec - тази малка програма показва кой кодек не е инсталиран на компютъра ви и защо точно не можете да си гледате филма. Така значително се намали времето, за което човек намираше правилния кодек... В последствие се появиха пакетите с кодеци, като K-Lite... Нещата станаха приемливи.

Още тогава аз намерих друго решение - MPlayer. Той има вградени кодеци за всичко (почти). Не претоварва процесора на старата ми машината (Pentium III/733Mhz), превърта ужасно бързо, има корекция на синхронизацията звук-образ-субтитри, регулира яркост, контраст, цвят... Може да записва, конвертира и т.н. От тогава съм му голям фен. Препоръчвам го на всеки, а най-близките ми приятели го ползват задължително. Недостатък, още тогава, беше липсата на достатъчно добър фронтенд за този плеър, т.е. той няма бутони, няма меню за настройка, няма нищо... Смяната на субтитрите и размера им е ад...

---

Беше въпрос на време да се появи приличен фронтенд. От много време това e SMPlayer. С радост искам да го представя на потребителите, които имат желание да го пробват. В себе си, разбира се, включва познатия MPlayer, плюс много екстри и удобства.
  • Изтегля се от този адрес.
  • След инсталация трябва да се избере фонт на субтитрите и енкодинг на субтитрите. Избира се Options -> Preferences -> Subtitles -> Font. Натиска се върху синята иконка и се отива в директория c:\Winodws\Fonts, където се избира фонт по желание. След това се връща на Subtitles и там се задава Default subtitle encoding - Cyrillic Windows (CP1251).
  • Размерът на субтитрите може да се регулира с Shift+R или Shift+T.
  • При първоначална иснталация, когато изберете някой филм, той все още ще се стартира със стария ви плеър. За да асоциирате разширението *.avi, както и *.mpeg, *.mov и каквото пожелаете със SMPlayer е нужно да настроите предпочитанията си от Options -> Preferences -> File Types, където да изберете разширенята, които желаете.
  • Забележете, че новия ви плеър помни до къде сте стигнали при гледането на деден филм и след това ви го пуска от същото място. Също така запомня правените корекции на синхронизацията звук-образ-субтитри.

За много потребители, всичко това е вградено в BSPlayer почти от самото създаване на програмата. Те едва ли ще могат да оценят по достойнство SMPlayer, така както би го направил един фен на MPlayer.

публикувано от Росен Антонов @ 14:58   0 коментара

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница