v

четвъртък, август 28, 2008

Facebook профил & privacy

Дълго време бягах от вълната на Facebook, но вчера тя ме застигна. Предадох се! След първия половин час осъзнах защо тези социални мрежи са толкова популярни. Ще ми се да отбележа първите си впечатления:

  • Хората трябва да си слагат снимки в близък план. Опитайте се да намерите ваш приятел с име Иван Иванов, който няма снимка или снимката му е неясна. Близък план значи да се вижда лицето!
  • Писането на подсещащи съобщения при пращане на заявка за ауторизация помага доста.
  • Определено успявам да намеря хора, с които съм загубил връзка, през хора, които знам, че са ни общи приятели.
  • Успявам и да разбера за мои приятели, които се познават без аз да знам, и без те да знаят, че съм общ приятел на двамата.
  • Виждам удобен начин за организиране на следващата среща на класа ми. Определено Facebook предлага средстава за изпращане на съобщения до много хора, като създава предпоставка за актуалност на профилите им и от там голяма вероятност да получат съобщението.
  • И... като за финал... Facebook е една голяма кофа за събиране на конфиденциални данни. Никога, никой, никъде до сега не е имал информация за хората, които познавам. Но ето, че и това ми измъкнаха...
И за да намалим изтичането на информация ще отговоря на следния въпрос:
Има ли начин да се забрани случаен потребител да вижда списъка с приятели ми?
  • За да се забрани това за нерегистрираните във Facebook е добре да се направи следното: Privacy -> Search-> Public Search Listing -> маха се отметката. Това ще забрани на Facebook да подава към търсачките лимитирано количество информация, което включва вашата снимка, име и същата информация за петима ваши приятели. Ако сте регистриран от сравнително дълго време и не сте махнали тази отметка пробвайте да напишете името си в Гугъл и вижте какво излиза.

  • А за да се забрани на регистрираните потребители, които не са ваши приятели трябва да се махне отметката: Privacy -> Search -> How Can People Contact You? -> View Your Friends List. Така хора, които не са ви познати няма да могат да виждат списъка в приятелите ви по никакъв начин.

  • Но дори и да махнете тези две отметки, когато някой непознат ви прати съобщение и вие му отговорите, той ще получи право да види вашите приятели за един месец. Това бива подсказано от системата със следното съобщение: If you send **** a message, you will give him permission to view your list of friends, as well as your Basic, Work and Education info for one month.

  • Все пак ограниченията винаги пречат. За това една ясна снимка на профила ви, плюс позволение на приятелите на вашите приятели да виждат списъка с приятелите ви, ще позволи идеята на социалните мрежи да се развива (Privacy -> Profile -> Friends -> Friends of Friends).

публикувано от Росен Антонов @ 12:17   0 коментара

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница