v

петък, септември 28, 2007

Мобилен оператор или Интернет доставчик

Тази новина за iPhone ме доведе до съставянето на следното уравнение:


  • процесор +памет +Интернет +микрофон и слушалка +SDK =VoIP

Ако всяко събираемо от лявата страна на уравнението е налично за даден мобилен телефон, то почти неизбежно следва възможността за провеждане на VoIP разговори. Както можем да видим iPhone определено го може. И това не буди възхищение, нито пък може да учуди някой. iPhone не е единствен. Той е просто пример.

Но примерите подсказват тенденцията, че все повече мобилни устройства ще покриват изискванията описани по-горе. Те няма да са просто телефони, MP3 плеъри, огранайзери или фотоапарати. Те ще бъдат всичко, което може да се досетите - компютър с прилежаща периферия и софтуер.

Тогава, след като има почти всичко в ръката си, потребителят ще се нуждае от най-важното - достъп до Интернет. И ако успее да си подсигури и това, то Негово Величесто ще може да провежда VoIP разговори от мобилното си устройство, както и да изпраща чат съобщения на други потребители като него. Представяте ли си го? Дали сте готови да имате Skype, както и MSN Messenger, ICQ, Google Talk и SIP клиент на мобилния си телефон? Винаги онлайн! Навсякъде! Може би ДА?!?

Не случайно много хора планират, че след време всички ще сме онлайн.

A мобилните разговори, с които сме свикнали. Какво ще стане с тях? Най-вероятно ще намалеят многократно без риск да изчезнат. Стабилността и простота им ще останат незаменими и високо ценени. На тяхно място ще дойдат VoIP разговорите, като обонатът няма да прави голяма разлика как се обажда. Винаги накрая ще натиска зелената слушалка и ще поднася устройството към ухото си.

Звучи красивно и удобно! Нали?

Но кой може да предложи достъп до Интернет на тези потребители? Навсякъде? 24 часа на ден? Отговорът е почти очевиден: мобилните оператори!!! Нишата е отворена за тях. И те го знаят добре. Но дали за тях си струва от мобилен оператор да се превърнат в огромен доставчик на Интернет. Това ще разберем след време.

Но за сега описаното тук не е желана функционалност от операторите. И защо ли цената на мегабайт Интернет през мобилен телефон е толкова висока? И каква е причината iPhone да не поддържа 3G*. Може би за да не може да се провеждат VoIP разговори в мрежата на AT&T, където iPhone се предлага с план, включващ неограничен достъп до Интернет.

Все пак бъдещето върви в тази посока и мобилните мрежи от следващо поколение са замислени да отговорят на търсенето за високоскоростен достъп до Интернет и тоталната и безкомпромисна хибридизация на всякакъв тип пренос. Да живее IP!!!

*Ако за провеждане на VoIP разговори се използва достъп до Интернет, предлаган от мобилните оператори, то задъжително трябва телефонът и мрежата да са поне 3G съвместими. Само тогава закъсненията са приемливи.

публикувано от Росен Антонов @ 11:15   0 коментара

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница